Jeugdopleiding

Het bespelen van een muziekinstrument geeft niet alleen veel plezier maar is ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom vindt fanfare St. Cecilia het belangrijk dat de jeugd van Maashees de mogelijkheid krijgt om een instrument te leren bespelen.

De muziekopleiding

Kinderen die graag muziek willen maken bij Fanfare St. Cecilia starten allereerst met een 1-jarige blokfluit-opleiding. Tijdens dit jaar leren de leerlingen niet alleen het bespelen van een blokfluit maar spelenderwijs ook het leren lezen van muzieknoten.

Aan het einde van het blokfluitjaar worden de diverse instrumenten van een fanfare geïntroduceerd. De kinderen die ervoor kiezen om verder te gaan bij de fanfare kunnen een keuze maken uit een instrument dat wordt aangeboden door de fanfare.

Het leren bespelen van een muziekinstrument gebeurt door middel van muziekles. Individueel of in tweetallen wordt door een gekwalificeerde muziekdocent het bespelen van een muziekinstrument aangeleerd. De muzieklessen vinden wekelijks plaats in Maashees (m.u.v. de schoolvakanties) en duren per kind 20 minuten.

Na gemiddeld 2 jaar zijn de leerlingen klaar om hun eerste examen te doen (het A-examen). Na het A-examen kan examen B, C en D nog gedaan worden. Bij alle examens horen ook theorielessen en een theorie-examen.

Het jeugdorkest

Na twee jaar een fanfare-instrument bespeeld te hebben mogen de leerlingen bij jeugdorkest BMBM mee gaan spelen. Dit jeugdorkest is samengesteld met jonge muzikanten uit vier dorpen: Broekhuizen, Maashees, Broekhuizenvorst en Melderslo.

Het jeugdorkest staat onder leiding van een dirigent (Bart Wolters) en repeteert wekelijks in één van de vier dorpen. Het jeugdorkest is bedoeld als ‘opstap’ naar de ‘grote’ fanfare.

Het jaarlijkse hoogtepunt is de concertreis naar Luxemburg waar de leden van het jeugdorkest zich al maanden van tevoren op verheugen.

Meespelen in de fanfare

Na drie jaar opleiding sluit de leerling aan bij de fanfare. De leerlingen hebben dan al 1 jaar meegespeeld met het jeugdorkest. Op het moment dat kinderen drie jaar doen over hun A diploma dan schuift het instromen bij de fanfare een jaar op.

Vragen en/of meer informatie?

Voor vragen over het blokfluiten kunt u zich richten tot Evelien Jansen

tel. 0478 - 636632

Voor vragen over de muziekopleiding kunt u zich richten tot Ellen Linssen

tel. 0478 – 636908