Maashees

Maashees, het dorp waar Fanfare St. Cecilia vandaan komt.

Maashees, in het dialect Muszès  is een oud en welvarend dorp, gelegen in het zuidoostelijke puntje van Brabant. Ten zuiden grenzend aan Geijsteren en Venray en noordelijk aan Vierlingsbeek. In het Oosten heeft Maashees als buren Holthees en Smakt. Maashees ligt op grens van de Provincies Limburg en Brabant. De buurdorpen Venray, Smakt en Geijsteren zijn Limburgs terwijl Holthees en Vierlingsbeek Brabants zijn.

Maas

Kerkelijk ligt Maashees ook echt op de grens. Maashees hoort bij het Bisdom ’s Hertogenbosch, terwijl de Limburgse dorpen ingedeeld zijn bij het Bisdom Roermond. Een hele oude grenspaal tussen Maashees en Geijsteren, tussen Brabant en Limburg bevindt zich bij de mooie Willibrordus kapel. De kapel ligt in het ruim 800 hectare grote landgoed Geijsteren.

Maashees heeft momenteel 900 inwoners. Maashees ligt op een hoge zandrug pal aan de Maas. Het dorp wordt omzoomd door bossen en boomkwekerijen. Tijdens de slag om Overloon heeft Maashees grote oorlogschade opgelopen. Dit kwam door de strategische ligging aan de Maas zo werd de oude kerk van Maashees vernield door het oorlogsgeweld.

maashees na de oorlog

In de jaren vijftig werd er een nieuwe weg aangelegd door het dorp en moesten vele karakteristiek panden het veld ruimen. Tijdens de ruilverkaveling verdwenen er vele kleine landweggetjes en werd ook Maashees klaar gemaakt voor intensivering van de Landbouw.

Het dorp kreeg een nieuwe kerk en een nieuw plein. Aan dit Plein verscheen een gemeenschapshuis en later ook een sporthal. Sinds de oplevering van het gemeenschapshuis dat momenteel luistert naar de naam Plein 27, heeft de fanfare haar repetities gehouden in deze accomodatie. Natuurlijk verzorgde St. Cecilia ook tientallen concerten in het gemeenschapshuis.

Fanfare St. Cecilia is de op een na oudste vereniging van het dorp. De oudste vereniging van Maashees is het St. Joris en St. Anthonius Abt Gilde. Het gilde werd in 1473 opgericht. Het gilde heeft bestaan tot 1825. In 1978 werd de vereniging heropgericht.

In de Maashese geschiedenis hebben een aantal grote gebeurtenissen plaats gevonden. De eerste gebeurtenis was een erg droeve. Het dorp werd op 14 juni 1719 getroffen door een grote brand. Op deze dag werden er 15 huizen door brand verwoest een enorme ramp. In die tijd had Maashees 30 huizen en enkele tientallen schuren.

In 1810 vond de samenvoeging plaats van de gemeenten Maashees en Overloon. In 1942 gebeurde hetzelfde, nu met de gemeenten Maashees en Vierlingsbeek. In 1998 tenslotte werden de gemeenten Vierlingsbeek en Boxmeer samengevoegd. Tegenwoordig maakt Maashees deel uit van de gemeente Boxmeer. Tijdens de herindelingperikelen in de jaren 1996 en 1997 was er nog even sprake van, dat Maashees naar de gemeente Venray zou gaan. De provincies wilden echter niet mee werken aan een grenscorrectie. Maashees zou dan immers een Limburgs dorp zijn geworden.

In 1861 werden in Maashees circa honderd Germaanse urnen opgegra­ven, gevuld met as en beende­ren. Deze urnen stamden nog uit de Romeinse tijd en werden gevonden nabij buurtschap ‘’Op den Bosch’’. Maashees is zoals blijkt een oud dorp met een lange geschiedenis. De urnen werden overge­bracht naar het Noord-Brabants museum in ‘s-Hertogenbosch. In dit museum bevindt zich ook het eeuwenoude koningszilver van het St. Joris en St. Anthonius gilde.

Fanfare Cecilia Maashees 30-04-1940

In 1866 werd het voor de Maashese gemeenschap tijd om zich muzikaal te gaan presenteren. Vanaf dit jaartal ontstond een liederentafel die luisterden naar de naam St. Cecilia. Deze liederentafel bezat ook een vaandel dat nog steeds in bezit is van onze fanfare. Het vaandel hangt in de zaal van gemeenschapshuis Plein 27 te Maashees. De liederentafel werd in 1919 omgevormd tot een muziekvereniging met instrumenten. In 1919 ontstond in Maashees zodoende Harmonie St. Cecilia, die in 1929 weer opging in fanfare St. Cecilia.

Maashees en muziekvereniging St. Cecilia, hebben een lange geschiedenis met elkaar. Hopelijk hebben zij ook nog een lange toekomst voor zich.

Fanfare St. Cecilia, bijna een eeuw muziek voor en door Maashees.